För att göra ett vackert bladfat behövs ett blad med fin ådring på baksidan. Jag brukar använda Rosenhallonblad eller Rabarberblad.
![]() |
| Rosenhallon |
Rabarberbladen har ofta för tjock ådring som gör att leran spricker sönder. Man kan då skära bort ett skikt av ådringen med en skalpell för att förhindra detta. Dock kan ådringen bli lite för grov för att det ska se snyggt ut.
När du har kavlat ut leran lägger du bladet med ådringen nedåt och kavlar in bladet i leran. Se till att den kavlade leran inte är för tunn för då tränger ådringen igenom. Skär sedan bort leran runt bladet.
Därefter lyfter du försiktigt upp leran och lägger den i en skål som du försett med plast. Om du inte lägger plast i först så fastnar leran i skålen och går sönder när du försöker ta bort den. Sedan behöver du täcka över fatet med plast så att leran torkar långsamt, annars spricker den.
När leran börjar bli torr kan du ta loss fatet från skålen. Resultatet kan se ut som på bilden. Lägg plast över och låt fatet fortsätta torka långsamt.
När leran är helt torr skröjbränner (1:a bränningen) du fatet. Därefter glaserar du det och bränner igen (2:a och sista bränningen).
Nedan visas ett exempel på ett fat där jag gjort hål i fatet och satt en sockel under för att kunna använda det som tvålkopp. Fatet är glaserat i en turkos glasyr.
När leran börjar bli torr kan du ta loss fatet från skålen. Resultatet kan se ut som på bilden. Lägg plast över och låt fatet fortsätta torka långsamt.
När leran är helt torr skröjbränner (1:a bränningen) du fatet. Därefter glaserar du det och bränner igen (2:a och sista bränningen).
Nedan visas ett exempel på ett fat där jag gjort hål i fatet och satt en sockel under för att kunna använda det som tvålkopp. Fatet är glaserat i en turkos glasyr.


Hej,
SvaraRaderaVad kul med en keramikblogg, tråkigt att inte så många verkar ha hittat hit än.
/ Den vise
Jättesnyggt och inspirerande / Eva
SvaraRadera